Projecten

Constructie

De constructie van een meubel kan verouderen waardoor de werking en stevigheid achteruit gaan. Door verbindingen en onderdelen weer met elkaar in verband te brengen, wordt een meubel weer stabiel. 


Fineer

Fineerwerk (dunne laag hout) kan loslaten van de drager (blindhout). Door lijm onder het fineer te injecteren wordt het weer verbonden aan de ondergrond.

 

Tijdens mijn stage bij Hoving & Klusener heb ik het fineerwerk van een commode behandeld. Het fineer aan de rechterzijde had scheuren en blazen onder het oppervlak. In dit geval heb ik het fineer losgehaald, het blindhout schoongemaakt, verstevigd en het fineer hier weer op vastgeplakt. 


Vergulden

Schilderijlijsten kunnen met een grondering worden bedekt waarop bladgoud wordt aangebracht, vergulding genaamd. Door veroudering kunnen er fragmenten van de grondering afbreken, de vergulding kan sleets zijn of bedekt met een andere afwerking. Links is een detail van een beschadigde lijst waar kleine stukken van de grondering ontbreken. Rechts is dit weer aangevuld en verguld. 


Snijwerk

Er kunnen onderdelen van uitstekend snijwerk afbreken. Links is een afbeelding te zien waarbij de rechter c-voluut ontbreekt. Op de rechter foto is deze weer aangevuld met hout, bijgesneden en geretoucheerd.


Afwerking

De afwerking op een meubel kan door gebruik of omgevingsinvloeden verkleuren en slijten. Links is een foto van een buffet waarbij de deur- en ladeknoppen versleten zijn, er zit hand vet op de bovenkant van de deuren en de voorkant van de lades is versleten. De rechter foto toont het resultaat na restauratie. De knoppen zijn bijgekleurd, de bovenkant van de deuren zijn gereinigd en de afwerking is weer bijgewerkt.


Beslag

Het beslag (metalen hang- sluitwerk) van een meubel kan corroderen of vervormen door gebruik. Ik kan eenvoudige behandelingen uitvoeren zoals reinigen of een sleutel bij een slot maken. Mocht het toch een complexe schade zijn dan zal er worden samengewerkt met een metaalrestaurator.